Wandelen <br>naar Flow
Flowdesign

Wandelen
naar Flow

Vanaf Utrecht CS kun je natuurlijk met de bus naar de Nieuwegracht komen. Maar lopen is leuker! We hebben de mooiste wandelroute hier voor je uitgestippeld. Neem de tijd als je onderweg even stil wilt staan bij de mooiste en bijzonderste plekjes van het historische hart van Utrecht.

Start

Om te beginnen: loop niet via Vredenburg, maar via het busstation Utrecht binnen. Bij het oversteken van wat eens weer het water van de Catharijnesingel zal worden, zie je aan je linkerhand een reuzentheepot staan.

Zadelstraat

Loop rechtdoor de Mariaplaats op. Goede kans dat je flarden muziek hoort. Het lichtgele gebouw aan je rechterhand is namelijk het Conservatorium. Als je eromheen loopt en dan linksaf slaat, betreed je één van de opvallendste winkelstraten van Utrecht: de Zadelstraat. Met de Domtoren als dramatische back drop tref je hier kledingboutiques, lunchcafeetjes, winkeltjes en restaurants. Taj Mahal (nr 2 op het kaartje) is een gezellig, goedkoop en lekker Indiaas restaurant. Voor een heerlijk broodje, bijzonder Zweeds gebak en goede koffie en thee loop je nog even terug richting Mariaplaats, naar Broodnodig (1) op het pleintje. Of kijk bij Keck & Lisa (3) voor een last-minute cadeau.

Oase

Loop richting de Dom (niet te missen). Je komt nu op de Maartensbrug over de Oudegracht. Aan je rechterzijde de Lijnmarkt, links over de brug de Vismarkt. Wip op de Lijnmarkt even binnen bij Bond & Smolders (4) voor een taartje. De Zadelstraat gaat over in de Servetstraat. Bij Steven Sterk/Libris (5) vind je boeken en ramsj, vooral veel mooie kook- en prentenboeken. En vergeet vooral niet om de boekhandel heen te lopen voor een van de mooiste hofjes van de stad: Flora’s Hof. Neem plaats op een van de witte bankjes en geniet van de rozen en de vaak bizarre reliëfbeelden in de muur.

De toren

Terug in de straat: oog in oog met de Domtoren. Maar kijk niet alleen omhoog: recht onder de toren ligt een tegel met een gegraveerde kindertekening. Uiteraard loop je onder de Domtoren door, en niet eromheen. Het Domplein is het hart van de stad. Tegenwoordig kun je er ook Under (tickets haal je bij Tourist Info, Domplein 9). Naast de Domkerk bevindt zich een poortje naar het Pandhof, een van de mooiste binnentuinen van de stad. Naast het Pandhof staat het Academiegebouw (6), het ceremoniële hart van de Universiteit Utrecht. Grote kans dat je de promovendi hier zwetend ziet binnengaan.

Achter de Dom

Nog meer lekkers als je links om de Domkerk heen loopt: Achter de Dom (zo heet de straat, misschien wel de mooiste van Utrecht) is Carla’s Conditorie (7) gesitueerd, met daarnaast wijnhandel Petit Clos. Een keer brunchen bij Carla met uitzicht op het indrukwekkende achterschip van de Domkerk is de ultieme Utrecht-beleving!

Helaas, we zijn er bijna!

Achter de Dom vind je een standbeeld van de 15e-eeuwse dichter-vagebond Francois Villon, inspiratiebron voor Utrechtse Corpsleden. Overal zijn hier tekenen te vinden van de verwevenheid van de universiteit met de Utrechtse binnenstad. De Pausdammerbrug aan het eind van de straat is een knooppunt van straten en grachten: Achter de Dom, Pausdam, Trans, Kromme Nieuwegracht en de Nieuwegracht komen hier samen. Ons pand is het tweede huis (het paarsrode) aan de linkerkant van de Nieuwegracht, nummer 2. De koffie staat klaar!